Çocuklar kendilerini sözel olarak ifade edemediklerinde, oyun ve oyuncaklarla kendilerini ve ihtiyaçlarını ifade edebilmeleri üzerine kurulu olan terapi türüdür.
Oyun Terapisi nedir?
Oyun ve oyuncaklar aracılığı ile çocuğun duygu ve düşüncelerinin dışa vurduğu bir terapi çeşididir. Yetişkinler iç dünyasında yaşadıklarını sözel bir şekilde ifade ederken çocuklar oyun ve oyuncaklarla ifade ederler.
Oyun Terapisi ne kadar sürer? Ne sıklıkla gidilir?
Çocuklarla uygulanacak terapi sayısı önceden belirlenemez. Her çocuğun süreci seansa aktardıkları farklıdır. Bu yüzden çocukların seansa gelme sıklığı veya seans sayısı farklılık gösterir. Örneğin bazı çocuklar için 8 seans yeterli iken bazı çocukların 1 sene boyunca seansa gelmesi gerekebilir.
Oyun terapisi kaç yaş için uygulanır?
Çocukların gelişim özelliklerine göre 3-12 arası çocuklar için oyun terapisi uygulanır.
Oyun terapisinde neler yapılır?
Çocuğun gelişimsel özellikleri de göz önünde bulundurarak ona uygun oyunlar seçilir. Getirilen konuya göre oyun teknikleri, oyuncaklar değişmektedir.
Çocuğa terapiste gideceği nasıl söylenmelidir?
Maalesef oyun terapisine gelirken en çok karşılaştığımız sorunlardan bir tanesi de seni doktora götürüyoruz gibi söylemlerin kullanılmasıdır. Bunu çocuğa söylediğiniz zaman kendisinin hasta ve tedavi edilmesi gerektiğine dair algı oluşturmuş olursunuz. Bu nedenle 2-6 yaş arasındaki çocuklar için doktor, psikolog, psikolojik danışman kelimesi değil oyun ablası kelimesi kullanılmalıdır. Oyun ablasına gideceği orada oyuncakların olduğu ablaya anlatmak istediği şeyler olursa bunu anlatmasını söyleyebilirsiniz. Diğer yaş grupları için ise psikolojik danışman kavramını kullanıp neden gittiğini ve süreçle ilgili ebeveynlerinde destek alacağı belirtilebilir.
Bu süreçte ebeveynler neler yapmalıdır?
Oyun terapisi ebeveyn çocuk ve terapistin oluştuğu bir çark gibidir. Bu çarkın daha iyi dönebilmesi için iş birliği halinde olmak çok önemlidir. Seans sonrası çocuğa odada ne yaptınız ne anlattın gibi sorular sormaktan kaçının. Terapist sizi süreçle ilgili yönlendirme yapacaktır.
İlk seans nasıl olur?
İlk seansta ebeveynlerden çocuğun gelişim dönemleri ile ilgili ayrıntılı bir anamnez alınır. Çocuğu getirmek istemenizdeki nedenler konuşulur. Süreç hakkında bilgilendirme yapılır. 2. Seansta çocuk ile süreç başlar. İlk seans çocukla terapistin güvenli bağ kurduğu bir seans olur. İlk seanstan çocuk ne olup bittiğini hemen anlatmaya bilir. Bu yüzden çocuğa zaman tanımak önemlidir. En az 3 seans sonrası terapist tekrar aile ile görüşüp seanslar hakkında bilgilendirme yapar. Nerede ne yapmaları gerektiğine dair ebeveynlere psikoeğitim verilir.
Oyun Terapisinde hangi konular çalışılır?
- Kardeş kıskançlığı
- Uyku problemleri
- Davranış bozuklukları
- Ayrışma problemi
- Korku durumları
- İletişim problemleri
- Taciz
- Arkadaşlık ilişkileri
- Aile içi iletişim sorunları
- Otorite problemi
- Ölüm ya da boşanma süreçleri
- Kaygı ve takıntılı davranışlar
- Dikkat eksikliği
- Okula uyum problemleri